Bloedverlies tijdens de zwangerschap: wat je moet weten
Als je zwanger bent, kunnen er veel vragen en zorgen zijn, vooral als het gaat om bloedverlies. In deze blogpost behandelen we het onderwerp bloedverlies tijdens de zwangerschap, wat het kan betekenen en wat je moet doen als je ermee te maken krijgt.
Oorzaken van bloedverlies in de zwangerschap
Ongeveer 1 op de 5 vrouwen ervaart bloedverlies uit de vagina in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Innestelingsbloeding: De bevruchte eicel nestelt zich in het slijmvlies van de baarmoeder.
- Scheurtje bij de anus: Dit kan gebeuren door te persen bij de ontlasting.
- Seks: De binnenkant van je vagina is tijdens de zwangerschap beter doorbloed.
- Ontsteking van de baarmoedermond: Dit kan ook leiden tot licht bloedverlies.
- Miskraam: Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door een miskraam.
De kans op een miskraam
Hoewel bloedverlies vaak onschuldig is, kan het in sommige gevallen wijzen op een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd:
- Tot 35 jaar: 10% kans
- Tussen 35 en 40 jaar: 20% kans
- Tussen 40 en 45 jaar: 33% kans
- Boven 45 jaar: 50% kans
Symptomen van een miskraam zijn vaak bloedverlies in combinatie met krampen in de onderbuik. Als de miskraam volledig is verlopen, merk je dat de buikkramp afneemt en tegelijkertijd het bloedverlies minder wordt.
Bloedverlies na de eerste echo
Heb je al een echo gehad en was het hartje van de baby te horen? Dan is de kans groot dat het bloedverlies niet duidt op een miskraam. De kans dat de zwangerschap goed zit, is na een echo in dat geval ongeveer 95%.
Wat te doen bij bloedverlies
Het is belangrijk om altijd contact met ons op te nemen bij bloedverlies, zelfs als je al een echo hebt gehad. Wij zullen je vragen naar de hoeveelheid bloedverlies. Wanneer we denken dat het bloedverlies aan de ruimte kant is, of als we twijfelen hierover, zullen we je vragen naar de praktijk te komen of we komen bij je langs. Het kan nuttig zijn om een foto te maken van het bloedverlies en een maandverband te bewaren, zodat we kunnen zien hoeveel bloedverlies je hebt gehad en welke kleur het bloed heeft.
Belangrijk om te onthouden
- Bloedverlies in de vroege zwangerschap komt vaak voor en is niet altijd een teken van iets ernstigs.
- De kans op een miskraam varieert en neemt toe met de leeftijd.
- Neem altijd contact met ons op bij bloedverlies, zodat we je situatie adequaat kunnen beoordelen.
Conclusie
Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan zorgwekkend zijn, maar het is vaak niet ernstig. Het is belangrijk om alert te zijn op je lichaam en bij twijfel altijd contact op te nemen met ons. Wij snappen dat bloedverlies zorgt voor onrust, dus we willen er graag voor je zijn.
Lieve groet,
De verloskundigen van PuurBegin